Wie is Amsterjan?

Amsterjan is Jan Tervoort een 46-jarige stadsgids, historicus, zanger, schrijver en troubadour. Zoals veel Amsterdammers tegenwoordig ben ik 'import' en oorspronkelijk afkomstig uit het lieflijke maar o zo saaie Alkmaar. Via vele geografische en professionele omzwervingen kwam ik zo'n tien jaar geleden naar Amsterdam en raakte verliefd op de stad aan het IJ. Tijdens een sabbatical in 2004 wandelde ik de hele stad door en maakte ik me met veel plezier een deel van haar aanzienlijke bibliotheek eigen.

Sinds 2006 gids ik professioneel door Amsterdam en heb ik meer dan duizend grote en kleine groepen van allerlei achtergrond en nationaliteit door het mooie Mokum geleid. De stad en de mensen vervelen nooit en zijn oneindig. Als gids probeer ik al mijn interesses te combineren vandaar dat ik al vroeg in 2007 op het idee kwam om mijn gitaar mee te nemen tijdens rondleidingen en naast de verhalen Amsterdam ook te bezingen.

De geschiedenis van deze eigenzinnige stad vond ik zo bijzonder dat ik in 2008 als 'oudere jongere' alsnog geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam ben gaan studeren. In 2013 studeer ik af en heb inmiddels al het een en ander over de geschiedenis van Amsterdam gepubliceerd. Eind 2012 werd ik door burgermeester Eberhart van der Laan ontvangen in de burgermeesterswoning aan de Herengracht als prijs voor mijn bachelorscriptie die de 'Ons Amsterdam' scriptieprijs 2012 won. In 2013 werd ik door uitgeverij Bas Lubberhuizen en Het Rijksmuseum gevraagd om een boekje  te schrijven met rondleidingen door Amsterdam gebaseerd op de collectie van het Rijksmuseum. Een grote eer voor een stadsgids en beginnend historicus.

Ondertussen gids ik nog steeds als een lieve lust door de stad die altijd nieuwe verhalen oplevert. Ga een keer met me mee!